Skip to main content

Frequenty Asked Questions (FAQ)

Adviseur stadsgrachten... wat is dat eigenlijk?

Een overzicht van onze "Veel gestelde vragen".

Deze en andere vragen krijg ik regelmatig via e-mail binnen. Op deze pagina vind je de meestgestelde vragen op een rij. Staat de jouwe er niet tussen? Stuur 'm dan in via de contactpagina.

Algemeen

Wat is/doet een adviseur stadsgrachten?
Een adviseur stadsgrachten heeft als belangrijkste taak: gemeenten helpen om de flora en fauna in de grachten te inventariseren en tegelijkertijd in kaart te brengen of die grachten opgeschoond moeten worden. Belangrijk is daarbij de samenwerking met wijkbewoners. En omdat zij toch bezig zijn met het tellen van de vissen en het schoonhouden van de grachten, houden ze vaak ook de wijk in zijn algemeenheid schoon. De hele woonomgeving wordt daarmee schoner, mooier, socialer en leefbaarder. Voor mens en dier; boven én onder water.
Hoeveel stadsgrachtenadviseurs zijn er in Nederland?
Slechts 1. Aaf Verkade is de enige die dit beroep uitoefent. Zij is dus dé expert op het gebied van stadsgrachten.
Kan je voorbeelden geven van je werk?

Alles begon met Kat uit de gracht, de drijvende tuinen, Onder water in Leiden en het Project Vissenmonitoring, dat daar weer onderdeel van is. Omdat deze projecten zeer omvangrijk zijn én omdat ze een voorbeeldfunctie vervullen voor mijn werk als adviseur stadsgrachten, heb ik daar losse websites voor opgezet. Kijk voor meer informatie op één van onderstaande websites. Daar vind je ook weer een FAQ-sectie.

Wat is het verschil tussen 'Onder water in Leiden' en je werk als adviseur stadsgrachten?

Mijn werk als adviseur stadsgrachten begon met o.a. Onder water in Leiden en het Project Vissenmonitoring, dat daar weer onderdeel van is. Voor de gemeente Leiden heb ik geïnventariseerd wat er leeft in de Leidse wateren en wat er moet gebeuren om de grachten schoon te houden, zodat wat er leeft ook blijft leven. Dat is dus een lokaal initiatief.

Mijn werk als adviseur stadsgrachten is landelijk en niet aan een bepaalde gemeente gebonden, al voer ik in de praktijk snorkelwerkzaamheden alleen uit in de regio Leiden.

Je zou dus kunnen zeggen dat Onder water in Leiden een vorm is waarin ik mijn werk als adviseur stadsgrachten uitvoer.

Contact / Media-aandacht

Kan ik je ook bellen?

Nee, ik ben niet telefonisch bereikbaar. Omdat ik het erg druk heb, wil ik ongestoord kunnen werken. Alleen zo kan ik mijn opdrachtgevers goed werk leveren.

Vragen beantwoord ik daarom alleen per e-mail. Vul het contactformulier op deze site in. Ik reageer binnen enkele dagen (m.u.v. vakanties, dank krijg je een out of office antwoord).

Mag ik je interviewen?
Dat hangt ervan af... Ik heb het druk en heb veel media-aandacht. Daarom ben ik heel selectief. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Pers'.
Mag ik een fotoshoot met je doen?
Dat hangt ervan af... Ik heb het druk en heb veel media-aandacht. Daarom ben ik heel selectief. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Pers'.