Lezingen

Kies één van de mogelijke onderwerpen of wilt u een specifieke lezing?

Organiseer jij een conferentie over stadswater en ontbreekt er nog een spreker die enthousiast kan vertellen over de verbinding tussen gemeente en bewoners? Dan ben ik je spreker!

Of vallen er in jouw stad katten om onverklaarbare redenen bij bosjes in het water en komen ze er niet meer uit? Dan kan ik je alles vertellen over de oorzaken, voorzorgsmaatregelen en oplossingen.

Ten slotte vertel ik graag vol overgave over de combinatie van 3 succesvolle Leidse wijkinitiatieven die diverse prijzen hebben gewonnen.

Voor elk wat wil(d)s bij Verkade Stadsgrachten!

Lezing 1

Freediving in de Leidse grachten: adembenemend

De Leidse grachten in Havenwijk-Zuid vergelijk ik graag met het Groot Barrière Rif. Ik hoor je vragen: "Maar ligt het dan niet vol met fietsen en winkelwagens?" Jazeker, maar het Barrière Rif heeft ook scheepswrakken op de bodem liggen en levert dat niet de prachtigste plaatjes op?!

Aan de hand van bijzondere foto's en fimpjes neem ik het publiek mee onder water in Leiden. Men maakt kennis met zeelt Tout-est-Belle, Snoek-28 en meer dieren die ik de afgelopen jaren van heel dichtbij heb bestudeerd dankzij de speciale toestemming die ik kreeg om snorkelend de grachten te onderzoeken.

Ook vertel ik over de bijzondere band die bewoners hebben gekregen met hun onderwaterburen voor hun deur.

Freediving is een beproefde methode gebleken om het stadsgrachtenleven te bestuderen: door wat langer mijn adem in te houden en op ooghoogte met de vissen te gaan liggen, ontstaan de mooiste 'gesprekken'!
Lezingen geef ik binnen de driehoek Den Haag - Woerden - Amsterdam. De genoemde steden vallen ook onder mijn werkgebied.
Lezing 1

Lezing 2

Kat uit de gracht: kat in het bakkie?

In heel Nederland zijn waterrijke wijken; mét hoge kademuren en steile beschoeiingen. Daar wonen bewoners met hun huisdieren met veel plezier, totdat één van de katten verdrinkt.

Wist je dat katten om wel 16(!) redenen in het water kunnen vallen? Waarom kan de kat er nergens uit klimmen? En hoe erg zou het zijn als een kind in datzelfde water valt?

Hoe dit probleem op te lossen is - met medewerking van bewoners én instanties - licht ik in deze lezing toe. Ook geef ik voorbeelden van oplossingen waarmee de biodiversiteit in de stadswateren een flinke boost krijgt.
Lezingen geef ik binnen de driehoek Den Haag - Woerden - Amsterdam. De genoemde steden vallen ook onder mijn werkgebied.

Lezing 3

Drie succesvolle wijkinitiatieven voor en door bewoners

In 2009 zetten de Havenwijkbewoners met goedkeuring van instanties Kat uit de Gracht op. Na 10 jaar is het wijkinitiatief vanwege succes opgeheven.

De zoutkistenroute was in 2014 een onderdeel van de Gouden Zwaluw-winnende tentoonstelling Blik onder water in Leiden. De bakken met strooizout geven informatie over het leven in de gracht en maken deel uit van het stadsmeubilair, zonder verstorende borden te zijn.

Onder water in Leiden belicht op vele manieren het soortenrijke leven in de stadswateren. Bewoners zijn de drijvende kracht achter bijzondere waarnemingen, meldingen en ontwikkelingen voor hun deur. Zelf houden ze de grachten schoon en inspireren daarmee ook anderen. De jeugd heeft ogen op steeltjes en zij ontdekken het meeste tijdens een excursie.

Lezingen geef ik binnen de driehoek Den Haag - Woerden - Amsterdam. De genoemde steden vallen ook onder mijn werkgebied.

Maatwerk 

Specifieke lezing gewenst?

Wil je vanuit je vakgebied meer te weten komen over een bepaald onderwerp op deze website? Of wil je dat ik aandacht besteed aan een actuele situatie bij jou in de buurt?

Meld je dan aan voor de grachtenscan. Dat is een telefoongesprek van max. 30 minuten waarin we verkennen wat je probleem is en of ik je kan helpen om dat op te lossen.

Een lezing waarin ik een door jou gekozen onderwerp behandel, kost € 250,00 excl. btw extra. Ik moet hiervoor namelijk extra onderzoek doen.

Lezingen geef ik binnen de driehoek Den Haag - Woerden - Amsterdam. Mijn werkgebied is Leiden e.o.

Interactieve lezing vaste prik

Een interactieve lezing krijgt u altijd! Daarbij vindt na de presentatie een energieke uitwisseling tussen het publiek en Aaf plaats.
Deelnemers worden uitgenodigd om zelf een na afloop van de lezing een bonus te doneren via de donatiemodule, al naar gelang hun tevredenheid over de lezing.

Deze bijdrage vloeit terug in bewonersinitiatief Onder water in Leiden. Met de bijdrage worden educatieve middelen bekostigd. Denk aan nieuwe stadsvissen, getekend in aanvulling op de reeds bestaande en voor iedereen toegankelijke digitale Zakgids voor het Zaklampvissen.

Prijslijst

Overzicht lezingen

  • Lezing van 45 minuten + 15 minuten vraag & antwoord
    € 300,00
  • Lezing van 60 minuten + 15 minuten vraag & antwoord
    € 475,00
  • Lezing van 90 minuten + 15 minuten vraag & antwoord - Deze lezing is met pauze.
    € 695,00
* Alle prijzen zijn exclusief 21% btw en exclusief reiskosten.

Algemene voorwaarden

Voor alle lezingen geldt: je dient een beamer, connectiesnoer voor de laptop en een wit scherm (of een witte muur) paraat te hebben. Ik ben ruim 15 minuten van te voren aanwezig om te testen of de apparatuur werkt met mijn laptop. Indien de apparatuur niet werkt en de lezing niet door kan gaan, ben ik genoodzaakt 75% van de totale kosten alsnog in rekening te brengen.

Lees hier de uitgebreide algemene voorwaarden van Verkade Stadsgrachten.

Contact

Aaf Verkade, adviseur stadsgrachten

Postadres:
Kijfgracht 12
2312 RZ Leiden
KvK-nr.: 64674487

Contact alleen per e-mail!

E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ik ben niet telefonisch bereikbaar. Omdat ik het erg druk heb, wil ik ongestoord kunnen werken. Alleen zo kan ik mijn opdrachtgevers goed werk leveren.

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van belangrijke ontwikkelingen over stadswateren en alles wat daarmee te maken heeft?

© Aaf Verkade, Adviseur Stadsgrachten | Disclaimer | Privacy Policy (pdf) | Algemene voorwaarden